Избрахме лого, което ще представя страната ни

България избра лого за своето председателство на Европейския съюз през 2018 г. В продължение на 6 месеца знакът ще представя не само страната ни, но и целият ЕС. 

По темата

Надпреварата е била изключително оспорвана. Членовете на журито са направили своя избор измежду 175 предложения. Най-често използваният елемент са шевиците - в 29 от случаите. 

Плътно ги следват българските букви - в 21 от предложените варианти. На трето място се нарежда розата, която е избрана от 20 творци. Деветима художници са вплели в логото си цветовете на националния флаг. Също толкова са заложили на планините. 175 варианта, но накрая трябва да остане само един. Кой е големият победител и кой е неговият автор – разказва екип на NOVA.

Едно лого може да стане за минути. За часове, понякога може и въобще да не стане с месеци. Това лого отнема на художника Тодор Ангелиев две седмици и му носи победата. В него се преплитат бяло, зелено, червено. Българските букви и шевиците. Журито разбира кой е авторът, едва след като избира победителя.

Идеята е да стои еднакво добре и цветно, и черно-бяло. От химикалка, през билборд до фасадата на НДК. НДК ще е домакин на най-важните срещи през 6-те месеца на председателството ни. Дворецът на културата е дом на над 80 творби. За тях ще се погрижи специалист-реставратор.

ВИЖТЕ МОНУМЕНТАЛНИТЕ ПРОИЗВЕДЕНИЯ В НДК В ГАЛЕРИЯТА НИ

Статуята "Възраждане" и пластиката "Пламъците", които ни посрещат още на входа, ще бъдат обработени със специални препарати, доставени за целта от чужбина. Образите на Яворов, Вазов, Дебелянов ще бъдат добре покрити, докато не приключи ремонтът.