На пленум партията ще решава дали да премахне пожизнените билети за НС

И от езиковата революция към една партийна революция. На пленум утре БСП решава да премахне пожизнените билети за парламента. Предложението на председателя Корнелия Нинова е червените депутати да имат право на не повече от 12 години престой в парламента. Как го приемат ветераните в столетницата?

Намерението на червените да се даде път на зелените напрегна сериозно партийните редици. Защото под ударите на тази промяна ще попаднат доста парламентарни ветерани.

По темата

„Желание за обновление е това”, казва лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Обновление или чистка на враговете с партиен билет - макар и тих, в навечерието на партийния конгрес спорът се ожесточава. Спорът дали мярката е справедлива - също.

„Ако някой има 11 години и половина, може да бъде отново кандидат и да му се съберат колкото на тези, които сега излизаме. Някак не е добре обмислено”, на мнение е Димитър Дъбов от БСП.

Димитър Дъбов е депутат за пети мандат. Червени парламентарни ветерани наред с него са Ангел Найденов и Георги Божинов с по 7, Михаил Миков със шест, Атанас Мерджанов с 5. Абсолютен рекордьор обаче е Янаки Стоилов с 8 мандата.

„За мен са важни качествата и способностите на хората, а не периода на техния престой. Защото за един мандат може да се стане парламентарист, за три – политик”, казва Янаки Стоилов от БСП.

Изглежда това е знак, че в БСП не трябва да има политици в парламента. Стоилов не посочи кой според него праща сигнала, но намекна.

„Това са до голяма степен корпоративните интереси”, заяви Янаки Стоилов от БСП.

Повечето от останалите ветерани отказаха коментар. За да не излезе, че се натискат за депутатско кресло като „циганин на точило”.

Ако поправката обаче мине, тя ще удари една от червените емблеми - Стефан Данаилов. Освен ако не излезе вярна информацията, че само и специално за него се готви изключение. А лидерът на БСП има още път до изхода на парламента. 

„Три започнати и недовършени означава, че нямам - ако конкретно мен питате - нямам 12 години депутатски стаж”, оправда се лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Промяната в устава на Левицата ще бъде обсъждана и гласувана на партийния конгрес в началото на февруари.