Президентът на Мексико отмени визитата си в САЩ

Реформите на Доналд Тръмп достигнаха и до българите. Хиляди наши сънародници без легален статут могат да бъдат засегнати от антиимиграционните мерки на американския президент. Скандал предизвика и решението да бъде издигната стена по границата с Мексико.

По темата

Тръмп отвърна на Мексико, след като президентът Енрике Пеня Нието обяви, че отменя посещението си в САЩ следващата седмица.

„С президента на Мексико се съгласихме да отменим планираната среща. Докато Мексико не започне да се отнася към САЩ честно и с респект, такава среща ще бъде безполезна и аз искам да поема по друг път”, категоричен бе Тръмп.

Дипломатическият спор става само ден, след като американският държавен глава подписа заповед за строеж на стената по границата с Мексико. Тя може да е висока между 9 и 17 метра, а проектът ще струва по различни изчисления между 12 и 15 млрд. долара.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър обяви, че Тръмп въвежда 20% мито върху целия внос от Мексико, за да може със събраните средства да финансира изграждането на стената.

"По този начин ще получаваме по 10 млрд. долара годишно и лесно ще платим за стената", обясни Спайсър.

Заради изявленията на Тръмп в четвъртък стрелките на символичния „Часовник на Страшния съд" бяха преместени с 30 секунди напред до 2 минути и 30 секунди преди полунощ. Учените обясниха, че светът през последните 64 години не е бил толкова близо до катастрофа, колкото е в момента.

Според авторите на анализа ядрените оръжия, климатичните промени и избирането на Доналд Тръмп за президент са докарали заплахата до нивото, на което тя е била през 1953 г. - годината, в която умира Сталин и започва ядрената надпревара между бившия Съветски съюз и САЩ.