Става дума за мюсюлмански държави

Забрана за влизането на сирийски бежанци в Съединените щати подписа президентът Доналд Тръмп. За три месеца се спират и визите за граждани на шест други държави, като част от новите мерки срещу радикалния ислямски тероризъм. 

По темата

Правозащитни организации реагираха остро с мотива, че връзка между сирийските бежанци в Америка и тероризма няма.

В силно критичен пост създателят на Facebook Марк Зукърбърг написа, че безопасността е важна, но политиците трябва да се фокусират върху хората, които наистина са заплаха. И още - ако бежанците бяха връщани, сега семейството на съпругата му нямаше да бъде в Съединените щати.

Тръмп води активна дипломатическа дейност от встъпването си в длъжност на 20 януари, ще се чуе в събота по телефона с петима държавни ръководители, съобщи Белият дом, цитиран от Франс прес.

Той ще проведе разговори с руския президент Владимир Путин, японския премиер Шиндзо Абе, австралийския му колега Малкълм Търнбул, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

Абе бе първият чуждестранен лидер, който се срещна с Тръмп след избирането му за президент. Той го посети в Ню Йорк девет дни след победата му на изборите на 8 ноември.

Двамата ще разговарят днес, няколко дни след решението на Тръмп да изтегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП) - споразумение за свободна търговия, сключено през 2015 г. от 12 страни - което Абе подкрепя с ентусиазъм.

Японският премиер каза, че ще опита да убеди Тръмп във важността на ТТП, но загатна в четвъртък, че обмисля и варианта Токио и Вашингтон да договорят двустранно търговско споразумение.