Тази теза в ефира на „Здравей, България“ защитиха специалист по охрана и криминален психолог

Обирът на инкасо автомобила, извършен преди дни в София, е инсцениран. Около тази теза се обединиха криминалният психолог Тодор Тодоров и бившият депутат и специалист по охрана Мануил Манев.

По темата

В ефира на „Здравей, България“ Манев обясни, че ако са спазени всички инструкции за работа с инкасо кола, то версията на шофьора за случилото се не може да е достоверна. Според водача той е бил заплашен от двама маскирани, завързан с белезници за волана, благодарение на което крадците успяват да отмъкнат сак с 300 000 лева.

Инструкцията за опериране на инкасо автомобил е една от най-добре написаните в системата на МВР. В нея изрично е отбелязано, че в колата трябва да има трима души – шофьор, охранител и инкасатор“, обясни Манев. И допълни, че охранителят не би трябвало да слиза от колата. Оборотът на обекта, който следва да се прибере в колата, трябва да бъде отнесен до нея от гардовете на въпросното място.

Специалистът обясни и как изглежда един инкасо автомобил отвътре.

Отзад има две помещения, мястото на шофьора също е отделно. Всички те нямат връзка помежду си. Шофьорът изобщо не би трябвало да има ключ за частта, където се пазят парите“, каза Манев.

В случая има участие на вътрешни хора, не смятам, че случилото се може да е плод на грешка или непредпазливост“, коментира криминалният психолог Тодор Тодоров.

Според него обирът е извършен от „хашлаци, които дори не са могли да се възползват докрай от ситуацията“. Това било и възможното обяснение за причината да бъдат откраднати само 300 000 от всички 700 000 лева, които са били в инкасо автомобила.

Когато правиш подобно нещо, адреналинът ти много се покачва“, допълни Тодоров.

Разследващите също работят по версията служителите да са съучастници в обира. По информация на NOVA един от тях се е провалил при теста с детектор на лъжата.

Предстоят разпити на шефовете на фирмата, собственик на обрания автомобил. 

Още по темата гледайте във видеото.