Машинно гласуване ще има само в 500 секции в страната, вместо във всички

Резултатите от изборите напролет – под въпрос. Причината – машинно гласуване ще има само в 500 секции в страната, вместо във всички. Депутати бойкотираха решението на ЦИК в съда, тъй като нарушавало Изборния кодекс. Ще се стигне ли до касиране на предсрочния вот?

По темата

За последен път машинно гласувахме на президентските избори през ноември. Тогава в 500 секции в страната имаше такива машини. Очакванията бяха още на следващите избори да можем да гласуваме така навсякъде, което означава над 13 хил. машини. Това обаче най-вероятно няма да се случи, тъй като ЦИК реши отново в 500 секции да гласуваме по този начин. Това доведе до жалби в съда.

Няколко докосвания по екрана вместо хартиена бюлетина. Според последните изборни правила всеки ще може да избере как да гласува - с добре познатата бюлетина или машинно.

Така някои сметнаха, че изборите за президент ще са последните, в които не всички ще могат да гласуват машинно.

От ЦИК обаче разчетоха закона по друг начин. Първо заради липсата на пари. Второ заради кратките срокове.

След жалба срещу решението на ЦИК, сега на ход е съдът.

Дори и съдът да задължи във всяка секция да има машини, проблемите не свършват.

Доставката на над 13 хил. машини за по-малко от два месеца е трудно осъществимо, а у нас нямало фирма, която да ги произвежда.

Все още не е ясно и колко по-скъпо ще излязат на хазната избори с машини, но със сигурност ще е с няколко десетки милиона отгоре.

Къде ще гласуваме машинно – сега топката е във ВАС. А решението се очаква до края на седмицата.

Целия репортаж гледайте във видеото.