Служебното правителство проведе първото си заседание

30 милиона лева  - това ще е цената на предсрочните парламентарни избори на 26- и март.  План-сметката за вота беше приета от служебното правителство, още на първото му заседание.

За изборите ще отговаря вицепремиерът и министърът на отбраната генерал Стефан Янев. Срещу кой враг ще се воюва не остана никакво съмнение.

 „Това ми е голяма амбиция, да направя много решителни крачки срещу това много уродливо явление, което наблюдаваме последните години, тази срамна търговия с гласове”, заяви служебният премиер Огнян Герджиков.

За честните избори освен генералския опит ще се търси и този на областните управители по места, но не на всички.

 „Там, където имаме сведения, че областните управители имат склонност да се заиграват непочтено, те ще бъдат сменени и ще бъдат назначени хора, на които служебното правителство има доверие”, заяви Герджиков.

А че проверката е висша форма на доверие служебният кабинет ще докаже до 2 седмици. В този срок министрите трябва да представят на премиера доклади за наследеното от кабинета "Борисов" с акцент - обществените поръчки.

Към министрите Герджиков се обърна с думите: „Искам да ви помоля да бъдем всички много решителни и безкомпромисни, когато се открият нарушения”.

Решителни, безкомпромисни, организирани, мобилизирани, професионалисти - все заръки от премиера към министрите в първия им работен ден.

„Няма съмнение, че ни чака много сериозна работа. Ние не сме като редовен кабинет, който има 4 години. Нашето е бягане на 100 метра. Което значи, че стартът е изключително важен, а всяка десета от секундата може да е фатална”, каза още Герджиков.  За да е ускорението пълно, кабинетът ще заседава по два пъти седмично.

А ето и за какво точно ще бъдат похарчени парите за изборите

7 650 000 лв. ще отидат за разходи по бюджета на ЦИК за организационно-техническа подготовка, в това число: 300 000 лв. за възнаграждения и осигуровки на заетите по граждански договор; 5 900 000 лв. за материално-техническо осигуряване на изборния процес, вкл. за компютърна обработка на данните от гласуването и за издаване на бюлетини с резултатите от изборите, за отпечатване на бюлетините, за машинно гласуване; 1 000 000 лв. за медийни пакети; 450 000 лв. за разяснителна кампания.

Министерски съвет ще похарчи 14 900 000 лв. 9 400 000 лв. са за възнаграждения и осигуровки на членовете на РИК и СИК, а 5 500 000 лв. за логистика. ГРАО ще похарчи 900 000 лв, а МВР - 4 милиона лева. 

МВнР планира да похарчи 1,5 милиона лева за организацията на международния пресцентър, Министерството на правосъдието планира да изхарчи 50 000 лева, МОН - 35 000 лв.  На БНР ще бъдат отпуснати  200 000 лв,  на БНТ - 500 000 лв, а на БТА - 120 000 лв. СЕМ ще получи 30 000 лева, а Сметната палата - 20 000 лева.