Поръчват 13 000 устройства, чакат доброволец да ги достави

Дали изборите ще са законни? Правителството увери, че има пари, с които да се осигурят машини за гласуване за всички секции у нас и в чужбина. За сега остава отворен въпроса, дали и откъде ще дойде тази техника.

Развитието звучи горе-долу така - машинно гласуване може да има, може и да няма. ЦИК ще спази закона и решението на Върховния съд да обяви обществена поръчка за доставка на 13 000 машини. Дали ще яви желаещ да ги достави е под въпрос. Под още по-голям въпрос е дали цялото това огромно оборудване ще може да се подготви за 26 март. Всички обаче уверяват, че провал на машинното гласуване не означава незаконни избори.

По темата

Пари има, действайте. На първа предизборна среща вицепремиерът Стефан Янев окуражи ЦИК да поръчва.

„Министерски съвет и съответно финансовото министерство са в готовност да осигурят необходимите ресурси въз основа на обществена поръчка и подписан договор за машинното гласуване”, коментира Стефан Янев, заместник министър-председател.

Централната избирателна комисия категорично отхвърли обвиненията, че до момента не си е свършила работата и именно това е довело до проблема с машините.

Изборните надзорници твърдят, че нямат право да обявяват обществени поръчки за милиони „във въздуха”. Затова изчакали указа на президента за насрочване на изборите. Що се отнася до опасенията, че без машинно гласуване те могат да бъдат оспорени.

„Омръзнало ми е от експерти. Едно време всички бяха експерти по футбол, сега всички са експерти по избори”, коментира Мария Мусорлиева от ЦИК.

„Няма основание да се счита, че ако няма машинно гласуване, няма да бъдат законосъобразни изборите”, казва Александър Андреев, говорител на ЦИК.

Защото законът позволява гласуването да продължи с хартиени бюлетини, ако машината се счупи. А възможността на 26 март всичките 13 000 машини да се окажат счупени - тоест несъществуващи - се оказа реална.

„Ще обявим обществена поръчка. Ако не се яви никой, казвам ви директно, ако не се яви никой, можем ли да носим отговорност вие и аз?”, пита Мария Мусорлиева от ЦИК.

Компанията, която може да осигури машините у нас, е една единствена. Управителят й вече заяви пред Нова, че би опитал. Но не гарантира. И докато той преговаря с Еквадор и Филипините за доставка на машини, политици от Реформаторския блок се заеха с безплатното обучение на гражданите.

Допълнително усложнение е и изискването на закона българските граждани в чужбина също да гласуват машинно.