Докога ще продължат протестите в северната ни съседка?

Майки с деца на протест в Румъния. Бунтът срещу властите се засилва, но правителството не дава признаци, че ще отстъпи. На пръв поглед площад „Виктория” приличаше повече на детска площадка, отколкото на място за протести. Но само на пръв поглед. Недоволството беше на родителите, но го показаха в името на децата си.

„Той трябва да разбере, че не е хубаво да се краде и че има бъдеще в тази страна. Съзнателно не емигрирахме. Затова за нас е много важно да бъдем тук и сега”, казва Вани.

Вани и Дан са на площада всяка вечер. Така и ще продължи да бъде.

По темата

„Искаме да е свободен. Това е най-важното нещо на земята. Ще идваме всеки ден докато сме сигурни че имаме по-добро бъдеще”, зарича се Дан.

В името на бъдещето на площада беше и Щефан с двете си 3-годишни дъщери.

„Искам да ги науча как да не си плащат данъците, защото тези хора не ги заслужават. Не заслужават нейните данъци, нито нейните”, казва Щефан.

Затова не случайно цял ден момичетата рисуваха плакат с категоричния призив: „Искаме Румъния без крадци”.

В деня на детския протест се срещнахме и с министъра, който напусна поста си във властта заради малката си дъщеря. Флорин Жиану подаде оставка след публикуването на спорния закон.

„Това е съвсем логично. Дъщеря ми е на 5 години. При всяко решение, което взимаме, трябва да мислим за нашите синове и дъщери. Все пак пишем историята за тях и трябва да се опитваме винаги да сме от страната на истината”, обяснява министърът на икономиката в оставка Флорин Джиану.

Разбрал, че трябва да напусне властта, когато бизнес организации започнали да отменят срещите си с него. Затова на прага на изборите у нас, даде и рецептата за добро управление: „Политиците ви трябва да слушат хората и гласа на народа. Ако дори и само един човек в България, е нещастен, те трябва да се вслушат в него и да вземат мерки”.

Въпреки разочарованието не съжалява, че е приел министерския пост. Не съжалява и че се е задържал на него само 28 дни.

Засега Флорин Жиану е първият министър, който се е отказал от властта в това правителство.

Повече по темата гледайте във видеото.