Около 80 000 души излязоха снощи на протест на централния площад в Букурещ

Правителството в Румъния няма да оттегли спорния извънреден указ, с който се амнистират финасови нарушения под 44 000 евро.

Лидерът на управляващата партия Ливиу Драгня и новият премиер Сорин Гриндяну казаха, че промените в Наказателия кодекс са законни. И въпреки многохилядните протести, няма да ги отменят.

"Решени сме да продължим с изпълнението на извънредното равителствено постановление. Упражнявайки властта, която ни дадоха гражданите. Смятаме, че всеки опит да се попречи на действията на правителството, е опит да се дестабилизира Румъния със всякакви средства”, коментира лидерът на  Социалдемократическата партия Ливиу Драгня. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ В РУМЪНИЯ

По темата

И снощи в цяла Румъния имаше митинги. Около 80 000 души излязоха на централния площад в Букурещ. А общият брой на протестиращите в цялата страна е надхвърлил 200 000 души.

Извънредният правителствен декрет намалява наказанията за злоупотреба с власт и други нарушения по служба. И наглед без нужда, бяха приети на извънредно засеание, късно през нощта. 

В нощта на 10 срещу 11 февруари спорният указ трябва да влезе в сила. Очакванията сега са насочени към Конституционния съд, който в рамките на 20 дни трябва да реши дали извънредния декрет е законен или не. 

Репортери: Марина Цекова, Момчил Минков