Последваха оставки в МОН

Оставка в Министерство на образованието, след като Брюксел замрази пари за наука и образование. Служебният министър Николай Денков поиска от поста си да се оттегли ръководителят Управляващия орган на програмата „Наука и образование за интелигентен растеж" Цветана Герджикова.

Критиките на ЕК са както към контрола върху програмата, така и към това как се провеждат конкурсните сесии. Това се посочва в писмо на Европейската комисия, изпратено до МОН в четвъртък.

Проверката на евроекспертите била проведена през октомври миналата година. При нея били констатирани липса на прозрачност, на конкуренция при избора на външни експерти и неадекватна оценка за възможни измами. Нарушенията били системни.

"В писмото са изброени няколко групи проблеми, свързани с програмата. То изисква определени решения на МОН. Ще направим всичко възможно да решим проблемите в най-кратък срок", съобщи министър Денков. 

Парите по оперативната програма са над 1 млрд. лева, предвидени за шест години. За тази година от Брюксел трябва да получим над 280 млн. лева.

Част от парите са за научни центрове. С други 20 млн. лева трябва да се финансират проектите в предучилищното, училищното, висшето и професионалното образование. Предвидено е и даване на евростипенции. Със замразяването на плащанията всичко това е под въпрос.

От МОН успокоиха, че студентските стипендии ще бъдат изплатени в срок, тъй като парите за тях са преведени в аванс още в началото на годината.  

Меглена Кунева, в чиито мандат са направени констатираните от Брюксел пропуски, обясни писмено, че подобен одит е стандартна практика. И България имала срок да се справи със забележките. Кунева отрече твърдението на служебния министър, че е напуснал поста на неин заместник, именно заради проблеми с тази прогтрама. От БСП пък припомниха, че в последните предупреждавали за такава опасност. 

Още по темата гледайте във видеото.