Във вторник президентът освободи главния секретар на МВР

Във вторник президентър Румен Радев освободи главния секретар на МВР Георги Костов от поста му, след като правителството съобщи, че е снело доверието си от него. 

По темата

Костов обаче се оплака, че му е оказван натиск сам да напусне министерството и съобщи, че вече е сезирал прокуратурата за това. 

„Аз отказах да подам оставка, защото смятам, че изтъкнатият от служебния премиер и служебния министър мотив, че нямат политическо доверие към мен, е абсурден и антиконституционен. Служебното правителство трябва да е ангажирано единствено и само с провеждането на честни избори”, заяви в "Здравей, България" Георги Костов. 

„На 15 февруари в 9.00 часа сутринта министърът ме извика и заяви, че трябва да подам оставка, тъй като държавното ръководство нямало политическо доверие в мен. Казах, че съм професионален ръководител на МВР и не мога да подавам оставка заради изтъкнати политически съображения.

Тогава министърът каза, че ще стартира процедура по отстраняването ми и ще ме дискредитира. Той уточни как възнамерява да го направи – срещу мен ще бъдат подадени сигнали от настоящи и бивши служители, които да станат причина да бъда отстранен. На 30-ата минута от този разговор, подадох сигнал в прокуратурата”, разказа Костов.

„До момента на подаването на сигнала ми в прокуратурата, срещу мен в МВР не е получаван или завеждан сигнал от настоящи или бивши служители", подчерта той. „Миналата сряда говорих и със служебния премиер Огнян Герджиков, който ми заяви, че очаква оставката ми, аз му отказах. След този разговор сезирах прокуратурата за оказания ми натиск от г-н Герджиков", съобщи Костов. 

Във вторник служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов съобщи, че  Георги Костов е освободил незаконно петима шефове в МВР - директорите на полицията в Монтана, Ловеч, Плевен, Перник и Видин.

„Двама от тези служители в момента са подчинени на министъра на вътрешните работи. Единият от тях дори е заместник-министър. На останалите трима им предстои кариера в държавната администрация. Интересното е, че всички те са подали сигнал в един и същи момент”, коментира в „Здравей, България” Костов.