До обществото достига малка част от интересните факти около наградите

Наградите на Американската филмова академия винаги са свързани с много емоции и любопитни събития. До обществото обаче достига малка част от интересните факти и хората научават просто кои са големите носители на „Оскар“ за съответната година.

Ето и някои факти около призовете, които са по-малко известни, пише БГНЕС. 

По темата

Най-младият носител на „Оскар“ е 5-годишната Шърли Темпъл през 1934 г. По време на Голямата депресия тя е сред най-добре платените актриси. По-късно Темпъл става дипломат и заема поста посланик на САЩ в Гана и Чехословакия.

Най-възрастният победител в надпреварата е Кристофър Плъмър на 82 години, който получава признание за най-добра поддържаща мъжка роля във филма „Новаци“ през 2012 г.

Най-възрастната номинирана за наградата е актрисата Глория Стюарт, която на 87 години играе по-старата версия на Роуз от „Титаник“ през 1997 г.

Три филма са спечелили 11 награди „Оскар“ - "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" (2003), "Титаник" (1997) и "Бен-Хур" (1959).

Рекорда с по цели 14 номинации държат "Титаник", "Всичко за Ева" (1950) и "Ла Ла Ленд" (2016).

Звездата с най-много статуетки е Катрин Хепбърн, която е обявена за най-добра актриса през 1934 г., 1968 г., 1969 г. и 1982 г.

Даниел Дей-Луис има три отличия за най-добър актьор.

Мерил Стрийп държи рекорда с най-много номинации за главна женска роля - общо 20. Тя участва и в тазгодишната надпревара с ролята си във „Флорънс Фостър Дженкинс“.

Джак Никълсън пък има 12 номинации за най-добър актьор.

Американският филмов продуцент, режисьор, сценарист, озвучаващ актьор, аниматор, търговец, артист и филантроп, който е носител на награда „Еми“ и три награди „Златен глобус“, има 22 награди „Оскар“.

Най-дългата реч при награждаването е тази Гриър Гарсън - най-добра актриса за 1942 г. с "Госпожа Минивър." Тя е говорила пред публиката близо 7 минути.

Певицата Анони е първият транссексуален човек с номинация - тя за най-добра песен към документалния филм „Racing еxtinction“.

Първият човек, който отказва приза, е Дъдли Никълс, който печели в категория „Най-добър сценарий“ през 1935 г.

Около 3000 статуетки са връчени от 1929 г. насам. Производството на една партида от 50 статуетки отнема близо три месеца.

Тази вечер кореспондентът на NOVA в САЩ Ясен Дараков ще направи ексклузивна 30-минутна обиколка на червения килим, която ще се излъчва на живо тук, на уебсайта на NOVA – Nova.bg. Желаещите да влязат в обувките на звездния репортер ще могат да проследят пристигането на звездите и да получат отговор на зададените от тях въпроси тази вечер от 20.00 ч. от Ясен Дараков. 

А ако имате свой фаворит сред номинираните за най-добър филм, гласувате ТУК