В кеш или с карта - колко можем да спестим?

Колко ни струва да теглим от банкомат и да плащаме с карта? Ще растат ли още таксите на банките?

В „На твоя страна” ще говорим за невидимите такси, които плащаме на банките. Само преди дни БНБ отчете рекордна печалба на трезорите, въпреки свиването на приходите им от лихви. През миналата година търговските банки успяха да съберат от такси над 1 млрд. лв. С това обаче се увеличават и разходите им. Затова сигналите, които идват от сектора са, че таксите ще растат и през тази година - тегленето на пари и плащането с карта ще ни струва все по-скъпо.

Знаем ли обаче какви такси ни начисляват при теглене на пари от банкомат? Кое е по-евтино - да платим в кеш или да платим с карта? И още – колко можем да спестим, ако добре управляваме парите си?

Да започнем първо с последните данни на БНБ. Вce oщe разликата в таксите при теглене на кеш от банкомат е голяма. Ако теглим пари от устройство на нашата банка – средната такса е 22 стотинки, но може и да не ни струва нищо. През чужд банкомат една транзакция средно излиза 89 стотинки. Не рядко обаче тя достига дори 1.50 - 2 лева.

По темата

Плащането в магазин или в заведение с карта ни излиза далеч по-евтино – между 5 и 6 стотинки, в повечето случаи дори безплатно.

Данните от анкета на „Моите пари”, предоставени на NOVA показват, че все още сме традиционалисти и по-голямата част – над 53 % от българите, предпочитат да теглят в брой, вместо да плащат с карта. Теглим от банкомат между 2 и 3 пъти месечно. Най-често между 200 и 300 лева. Това означава, че всеки месец теглим кеш между 600 и 1200 лева. С карта месечно плащаме стоки и услуги средно за 80 лева.

Стотинка по стотинка – лев става. Простите сметки понякога водят до големи спестявания.

Рядко при теглене на пари от банкомат или плащане с карта в магазина, ресторанта или в бензиностанцията например - се замисляме за това, което плащаме.

За Ралица таксите също се оказват невидими. След няколко години живот в Лондон – отново в България. С нея ще проверим – първо колко ни струва да теглим пари от банкомат.

Равносметката в сметката. Ако е сериозен потребителят и тегли от 2 до 5 транзакции на месец може да е няколко лева икономии на месечна база, което за година да стига до десетки лева. Така че винаги се оглеждайте за банкомати на банката, която е издала картата.

Продължаваме обиколката с Ралица – заведение в столицата. Тук избираме друг вариант за плащане – с карта. Плюсът в сметката за Ралица оказва се е минус за сметката на заведението.

Най-скъп остава вариантът, ако теглим пари от чужбина.

В кеш или с карта не винаги е въпрос на избор.

Затова, въпреки че все повече българи държат парите си в карта – плащанията с нея са скромни.

По-активните потребители обаче теглят от банкомат или плащат с карта между 2 и 5 пъти месечно.

За да подобряват обслужването обаче – банките продължават да вдигат таксите.

Тарифите за теглене и плащане с карта са обявени в общите условия на сайта на всяка банка. Рядко обаче клиентите разбират за промяна в таксите.

Разликите в таксите при различните варианти, при които използваме парите си, са големи. Да погледнем към следния пример – ако теглим пари с карта 10 пъти на месец от собствен банкомат можем да натрупаме 2.20 лева средни такси, а от чужд – близо 9 лева. Това означава, че можем да спестим около 7 лева само за месец, което за година може да достигне близо 90 лева.

И още един пример – ако теглим сума от 400 лева наведнъж  плащаме една такса, а ако направим четири транзакции по 100 лева това вече са 4 такси. Разликата за получаването на една и съща сума може да е средно 2.67 лева.

Най-скъпо е да теглим пари от банкомат в чужбина – там често към фиксирана такса се прибавя и процент от изтеглената сума, което често надвишава 5 лева и достига до десетки левове.

Очевидно да ползваш парите си струва пари. А видяхме – това ще струва все повече пари. Накъде ще вървят цените на таксите в банките – ще следим.

Вашите предложения за теми и сигнали очакваме на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във Facebook: Georgi. Georgiev Nova Tv.