Ще спрат ли порочните практики за размяна на таблети?

Нови правила за провеждане на теоретичните шофьорски изпити. От март всички курсисти ще решават листовките при специални мерки за сигурност.

Целта е да се спрат всички порочни практики, които съществуваха до момента. Само за година заради злоупотреби са анулирани над 280 изпита на кандидат-шофьори.

По темата

За да се сложи край на порочните практики - от март листовки ще се решават само в специални кабинки - така наречените „бели стаи”. Всеки кандидат ще се проверява по три пъти за електронни устройства, а всяко действие по време на изпита ще се следи от камери. Така се слага край дори и на купуването на книжки, тъй като всеки изпит вече се записва. 

Според някои школи новите мерки няма да решат старите проблеми. „За нас това е крачка назад. Корупцията става все по-голяма и по този начин ще може да се контролира изходът от всеки изпит”, коментира Борис Гаврилов – собственик на автошкола.

От школите настояват изпитите отново да се провеждат в техните учебни центрове. Затова и съдят министерството. Очакванията са новите правила да не оскъпят изпитите. Сега цената на един шофьорски курс е между 250 и 950 лева. Обяви с евтини курсове обаче дебнат навсякъде в интернет.

Според председателя на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка тази цена е невъзможна. Сметките му показват, че всеки от 30-те задължителни часа зад волана на един курсист струват между 15 и 30 лева – т.е. реалната цена на един курс била между 650 и 800 лева – заедно с изпитите.

От бранша съветват кандидат-шофьорите да проверяват внимателно всяка оферта, която е съмнително евтина. Само за година при 3600 проверки на учебни центрове държавата е наложила над 90 санкции.

Повече по темата гледайте във видеото.