Доверието към лидерите на двете партии остава на равнището отпреди месец

ГЕРБ получава подкрепата на 31.5% от анкетираните, а БСП - 29.6% от решилите да гласуват. Това показват данните от изследването на „Алфа Рисърч”, проведено в периода 16–23 февруари. То е реализирано със собствени средства и е проведено сред 1024 пълнолетни граждани от цялата страна.

За последния месец ГЕРБ търпи лек спад като губи по-съществено симпатиите на средните поколения. БСП пък бележи лек ръст, укрепвайки позициите си в най-малките населени места.

Доверието към лидерите на двете партии остава на равнището отпреди месец – 31.9% за Бойко Борисов и 25.3% за Корнелия Нинова.

„Обединените патриоти” влизат в надпреварата като трета сила с 10.8% от решилите да гласуват. ДПС привлича 6.8%, а партия „Воля” стартира кампанията с 5.7% подкрепа.

В първите дни от надпреварата на минимална дистанция от 4% бариера е „Реформаторския блок” с подкрепа от 3.9% от решилите да гласуват и реалистични шансове за представителство. Настоящото проучване стартира преди обявяването на коалицията между РБ и „Глас Народен”, които в минали избори са успявали самостоятелно да спечелят около 1% от вота, поради което не отчита ефекта от партньорството помежду им.

Коалицията Движение „Да, България” стартира кампанията с 2.6%, а „Нова Република” с 1.5% от решилите да гласуват.  Коалицията „АБВ – Движение 21” влиза в кампанията с подкрепата на 2.9%.

От „Алфа Рисърч” анализират, че нагласите на избирателите потвърждават тенденцията към коалиционно управление, като двупартийна формула изглежда все по-малко вероятна. Сериозните идеологически, политически и геостратегически различия между водещите партии ги прави силно несъвместими, а базирана на подобна основа коалиция би била крайно неустойчива. В този смисъл, парламент, съставен единствено от първите пет формации ще е сериозно изпитание за тези, които получат мандат за съставяне на правителство.

Месец след встъпването си в длъжност, президентът Румен Радев продължава да се ползва с високо одобрение от 55%.

Действията на назначеното от него служебно правителство обаче се посрещат от обществото със значително по-слаб ентусиазъм. 55% от пълнолетните българи не изразяват конкретно мнение за работата на служебния кабинет, а останалите са по-скоро поляризирани – 26% положителни срещу 19% отрицателни оценки. Служебният премиер Огнян Герджиков се ползва с по-високо лично доверие от 33% срещу 20% недоверие, показват данните на „Алфа Рисърч”.

Готовността за участие в предсрочните парламентарни избори е сравнително висока – 66% от реално пребиваващите в страната избиратели. Може да се очаква на 26 март до урните да отидат около 3.7 млн. гласоподаватели - активност, която би била по-ниска от тази в първия тур на президентските избори през 2016 г., когато 3.9 млн. души упражниха правото си на глас.