Целта - събиране на данни, които да улеснят експертите да предвиждат явления, засягащи Земята

НАСА ще изстреля роботизиран апарат към Слънцето през юли или август 2018 г., който трябва да се доближи безпрецедентно до звездата ни - на 6 милиона км, съобщи "Лайв сайънс", цитиран от БТА. За сравнение, Земята е на около 149 милиона км от Слънцето.

Основната цел на апарата Solar Probe Plus ще е да събере данни, които да улеснят специалистите да предвиждат явления, засягащи Земята. Известно е, че слънчевите бури могат да изключат комуникационните системи и да предизвикат огромни щети.

По темата

Ако мисията е успешна, тя ще се доближи до Слънцето над седем пъти повече от предишните апарати.

"Това ще е първата ни мисия близо до Слънцето. Не можем да стигнем до повърността му, но сондата ще е достатъчно близо, за да събере важни данни", каза Ерик Крисчън от космическия център "Годард". 

Прозорецът за изстрелване на сондата е от 31 юли до 18 август 2018 г. След това мисията ще продължи шест години и 11 месеца. Апаратът ще прелети няколко пъти край Венера, за да свие орбитата си около Слънцето, докато достигне най-близката точка. Когато е най-близо до Слънцето, той ще лети със 725 000 км/ч.

Инструментите на сондата ще бъдат защитени от слънчевата радиация с 11-сантиментров щит от карбонов композит. Той трябва да я предпази от температури, достигащи 1337 градуса Целзий. 

Освен да изследва слънчевите бури и как се образуват те, мисията цели да разбере защо атмосферата около Слънцето е по-гореща от повърхността му.

Най-близо до Слънцето досега се е приближавала сондата "Хелиос 2", изстреляна през 1976 г. Тя достигна на 43 милиона километра от звездата ни.