Вече са засечени и първите нарушения преди изборите у нас и в чужбина

Държавата се готви за вълна от изборен туризъм. Правителството очаква струпване на автобуси на границата с Турция в дните около вота. Ще има ли напрежение и крият ли и други рискове изборите?

Напрежение седмица по-рано няма, трудно е да се предвиди дали ще има. Държавата била готова. Не си издава мерките, но всички служби били нащрек, за да минат изборите спокойно. Възнагражденията си вече получават членовете на районните избирателни комисии. На тях се плаща за три месеца - от февруари до април - да проследят изборите от начало до край.

По темата

В секции, където ще гласуват до 400 души, председателят получава 980 лева месечно, а член на РИК - 880 лв. В по-големите секции и парите са повече. Там председателят получава 1100 лв., а членовете - по 1000 лева за трите месеца, в които организират избори.

Седмица преди вота автобусите пристигат от Турция и заминават към нея полупразни. Според тамошните българи: изборите няма да са вълнуващи. Заради една единствена причина.

„Икономическото положение, нямат пари. В нашата фирма не се предвижда да има извънредни автобуси”, обяснява Неджатин Мустафа, шофьор на автобус.

А държавата каза: ако дойдат гласоподаватели на границата, ще ги посрещнем.

„Там, където има техническа възможност, ще работят всички коридори, но там, където няма - няма как да преместим едни коридори от една граница на друга. Това, което ще бъде направено, е всичко да работи нормално”, обяснява Стефан Янев, служебен вицепремиер, отговорен за изборите.

Нормалната работа включвала и лична проверка на премиера Герджиков как вървят изборите. Вече минала през Русе, чакат Благоевград и Велико Търново. Държавата отчита и повече заявления за гласуване в чужбина. Затова допуска опашки.

„Например, в Лондон, в Турция и евентуално в Германия”, добавя Стефан Янев, служебен вицепремиер, отговорен за изборите.

Миналите избори запомниха Лондон като място за усилено гласуване. Гюлче вече минала по този път - при президентския вот наесен. 

„На първото гласуване организацията беше под всякаква критика. Опашките и чакането беше доста голямо - между 2 и 3 часа, за да се стигне до самата секция”, обяснява Гюлчай Сюлейман, българка, живееща в Източен Лондон.

Тогава не подала заявление предварително, че иска да отиде до урната, сега се поправя. И с нея: още 400 души, вече записали се в нейната секция. Тя и нейни приятели помагат доброволно. Тъмните стаички също щели да са повече. Този път: две. За да решат проблемите от предишното гласуване.

Нарушения преди изборите в чужбина и у нас службите вече засекли. Но били относително по-малко от друг път.

Бюлетините за изборите вече са напечатани. Утре двете лицензирани печатници трябва да ги предадат на Бългрската народна банка.

За да се хванат навреме нарушения в целия процес на изборите, МВР открива денонощна линия за приемане на сигнали от граждани. Номерът, на който можете да ги подавате, виждате изписан на екрана. За по-сигурно, разговорите за нередностите по време на вота ще бъдат записвани. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.