Пет сигурни участници в следващия парламент, още две коалиции с шансове за успех, показва проучването

По темата

БСП и ГЕРБ са с равни възможности да се класират на първо място на предстоящите парламентарни избори в неделя, показва проучване на Агенция АФИС. То е проведено в периода от 18 до 22 март 2017 г. и обхваща 1005 анкетирани лица в цялата страна. Данните са представителни за нагласите на пълнолетните български граждани с избирателни права. Изследването е независимо от външно финансиране и е извършено със собствени средства на агенцията.

Левицата обаче има предимство сред твърдо решените да гласуват, а ГЕРБ все още разполага с резерви за разширяване на електоралната си база сред колебаещите се избиратели. Интригата ще се разреши от сравнително малка, но постоянно намаляваща група избиратели - към момента нейният дял възлиза на около 12%, които в анкетна среда декларират, че е възможно да вземат окончателното си решение в последния момент.

Пет са партиите и коалициите, които със сигурност ще присъстват в следващия парламент. Това са БСП, ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС и партията ВОЛЯ на бизнесмена Веселин Марешки. Още две коалиции обаче разполагат с шансове да преминат 4% бариера. Това са "Реформаторският блок - Глас народен" и "АБВ - "Движение 21".

В списъка на "заподозрените" е и партия ДОСТ, за която регистрира ниски стойности, но формацията разполага със скрит вот, чийто обем ще стане ясен в самия изборен ден.

В последните дни на кампанията основният политически дебат силно се е изместил към геополитическия вектор и всички останали теми са на заден план. Темата „Турция“ се е превърнала в номер едно.

Очаква се избирателната активност да е по-висока в сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 година, показват данните. В номинално изражение е вероятно да достигне стойности от 3.7-3.75 млн. души.

При по-ниска от прогнозната активност и при по-нисък дял на недействителните гласове предимство ще получи БСП, се казва още в проучването. При активност около и над прогнозната и при по-висок дял на недействителните гласове предимството е за ГЕРБ. При всяко положение обаче силите между двете водещи политически сили са напълно изравнени и която и от тях да спечели изборите преднината й ще бъде несъществена.

Проучването е проведено в периода от 18 до 22 март 2017 г. и обхваща 1005 анкетирани лица в цялата страна. Данните са представителни за нагласите на пълнолетните български граждани с избирателни права. Изследването е независимо от външно финансиране и е извършено със собствени средства на агенцията.

В деня на вота следете развитието на изборния ден във Facebook страницата на Новините на NOVA. Харесайте я и ще получавате ексклузивна информация за хода на вота. 

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! Не се колебайте да ни изпращате и снимки и видеоматериали ТУК.