Пет партии и коалиции влизат в парламента

Пет дни преди изборите БСП води пред ГЕРБ с един процент.  Това показват данните от последното национално представително проучване на "Медиана" - възложено, финансирано и проведено от самата агенция. 

По темата

От агенцията коментират, че на практика между основните две политически сили има паритет, тъй като разликата е в рамките на статистическата грешка.

Според "Медиана" пет партии и коалиции са сигурни за преминаването на 4 %-ната бариера – БСП, ГЕРБ, ДПС, „Обединени патриоти“ и „Воля“. "И ДПС, и „Обединени патриоти“, и „Воля“ имат реални шансове да се окажат трета политическа сила. Разликата помежду им е също около един процент – в рамките на статистическата грешка", обясняват от "Медиана". 

Две коалиции имат реален шанс също да преминат 4%-ната бариера – „Реформаторски блок-Глас народен“ и „АБВ-Движение 21“. И двете формации, обаче, са твърде близо до бариерата и не могат да бъдат сигурни за попадането си в Парламента до последния момент, смятат от агенцията. 

От "Медиана" са убедени, че ако не настъпят значими промени в изборните нагласи, ще бъде много трудно съставянето на мнозинство и излъчване на правителство. И двете водещи партии - БСП и ГЕРБ ще трябва да се опитат да съставят четирипартийна коалиция, за да формират мнозинство.

Според "Медиана" пред изборните урни на 26 март ще се наредят между 3,3 – 3,5 милиона избиратели. Изборната активност ще е сравнима с тази на изборите през 2014 г. и значително по-ниска от тази на президентските избори.

Изследването е част от регулярното проследяване на общественото мнение, което се провежда от Агенция „Медиана”. Изследването е национално представително, проведено е с 1002 пълнолетни граждани в периода 14-20 март 2017г. Проучването е възложено, финансирано и проведено от самата агенция. 

В деня на вота следете развитието на изборния ден във Facebook страницата на Новините на NOVA. Харесайте я и ще получавате ексклузивна информация за хода на вота. 

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! Не се колебайте да ни изпращате и снимки и видеоматериали ТУК.