По-високата цена на газа ще се отрази и на други стоки

Задава се драстично поскъпване на храните, заради скока в цената на природния газ. Хлябът например ще се продава с около 15 на сто по-скъпо.

„Косвено ще имаме промяна. Транспортните средства много са на газ. И при производителите също ще има ефект - цената на самото зърно”, хлебарят Александър Дерижан.

По темата

Александър е производител занаятчия. Но и големият бизнес  признава страховете си, макар на пръв поглед не толкова големи.

„Бюджетът за хляб на едно българско семейство, традиционно купуващо 15 хляба на месец, няма да бъде повишен с повече от 1 лев за целия месец”, пресмята Марияна Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Но цената на газа ще има и друго отражение - върху цените на торовете, в транспорта и логистиката.

„Бизнесът трудно би поел това увеличение от 30% за своя сметка. Картината не е никак розова”, добавя Марияна Кукушева.

Хлебарската асоциация призовава за намаляване на Данъка добавена стойност, което да компенсира очакваното оскъпяване на хлебопроизводството.

„Ние сме известни, че сме на едни от челните места по консумация на тестени продукти. Това не е лошо, ако са направени с качествени суровини”, коментира още Марияна Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Честното калкулиране на образуващите елементи в цената, на хляба, неизбежно,ще доведе до нейното покачване, категорични са хората с брашно по ръцете. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.