От добрата реколта печелят търговците и губят производителите

5,6 милиона тона е добивът на пшеница у нас през тази година. Така България бележи най-високото си производство на зърнената култура от 1980 г. насам. Въпреки това обаче поне засега  цената на хляба не намалява. 

По темата

Хлябът за Александър и семейството му е и бизнес, и необходимост.  Преди 10 години той  отваря първата си пекарна.  Според Александър добрата реколта на пшеницата вече се е отразила на него и на други търговци. „При пшеницата има 10% спад на цената”, обясни той. 
Това намаление обаче няма да се отрази на цената на неговите продукти. „При нас няма да има промяна нито нагоре, нито надолу”, категоричен е Александър.

В Съвета по зърното също отчетоха сериозен спад на цените на едро. „Единственият по-лош показател е този на средната цена, която е средно с 15 % по-ниско от юли 2015 година”, обясни земеделският министър Десислава Танева. 

 „Цената на хляба може да бъде намалена единствено, ако имаме диференцирана ДДС ставка на хляба”, категорична е Мариана Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Така - от добрата реколта печелят търговците, губят производителите, а за потребителите промяна няма, коментират експертите. 

Стажант-репортер: Владислава Тричкова