От СГП поискаха конкретни данни за злоупотреби

Дадоха санирането на прокуратурата. Сигналът е на регионалното министерство. Подозренията са за нарушения в изразходването на парите.

Бившият регионален министър Лиляна Павлова отхвърли твърденията на своя наследник.

По темата

Сигналът постъпва в прокуратурата в средата на март. Основното обвинение е, че санирането е извършено при ориентировъчна цена 290 лева на квадратен метър. При положение, че по същото време започва европейска програма за саниране с цена 95 лева на квадрат.

„Няма механизъм, който да обосновава тази цена”, заяви регионалният министър Спас Попниколов.

Обществената поръчка е одобрена по времето на втория кабинет „Борисов”. Оттам обясниха, че цените били адекватни за пазара преди две години.

„В последствие те бяха два пъти намалявани от мен самата, когато на тримесечие или 6-месечие се правеше анализ, администрацията и казваше какви са цените в строителството”, заяви Лиляна Павлова.

Обвиненията на служебния министър обаче не спряха дотук. Според него не само цените са завишени, но липсва и контрол на тяхното харчене.

„Именно липсата на такъв контрол и високите референтни стойности са довели до това, че към 2016 година ноември месец общините са договорили и възложили дейности за над 1 милиард и 200 при осигурен бюджет от един милиард”, обясни Спас Попниколов.

Лиляна Павлова определи това твърдение като „нелепо”.

Прокуратура обаче поиска повече доказателства за скъпото саниране. Оттам обясниха, че поне засега сигналът съдържа неясна и неконкретна информация:

„Предоставените данни са абсолютно недостатъчни дори и за извършването на проверка”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

От регионалното министерство вече подготвят необходимите документи и ще ги предоставят на обвинението след Великден.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.