Делата срещу Марешки, Светла Бъчварова и Делян Добрев са прекратени след влизането им в НС

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание да снеме имунитета на депутатите Веселин Марешки, Светла Бъчварова-Пиралкова и Делян Добрев. Целта е да продължи разследването срещу тримата по стари дела. Лидерът на ВОЛЯ единствен от тримата заяви, че няма да даде доброволно имунитета си. 

Марешки е обвинен за причиняване на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин  Костадинов. Случката се е разиграла на 15 октомври 2014-а, докато Костадинов  е изпълнявал служебните си задължения. 

По темата

Лидерът на партия ВОЛЯ също така е обвинен, че заедно с Красимира Колева са поискали от Асен Миланов, наемател на варненска пицария, да им плаща ежемесечно по 10 000 лева и са повредили и унищожили част от имуществото му.

Народният представител от БСП Светла  Бъчварова–Пиралкова е обвинена за това, че през август 2009 г. като председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия, е сключила неизгодна сделка, от която академията загубила над 1 милион и 300 хиляди лева. От прокуратурата посочват, че случаят е особено тежък.

Третото внесено от главния прокурор искане е за снемане имунитета на Делян Добрев – народен представител от ПП“ ГЕРБ“.

Искането се основава на доказателства, събрани от Софийската градска прокуратура за извършено от Делян Добрев, в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на 4 561 697, 27 евро. Деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък, подчертават от прокуратурата.

С исканията главният прокурор е поискал даване на разрешение за продължаване на наказателните производства срещу тримата, които са били спрени, след като те са влезли в парламента. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.