Това е станало с извънсъдебно споразумение

Американската авиокомпания "Юнайтед еърлайнс" (United Airlines), която попадна в центъра на скандал, след като нейни служители свалиха насила пътник от самолет, е постигнала извънсъдебно споразумение с него, информира БГНЕС. 

Според Си Ен Ен договорката ще струва на авиокомпанията значителна сума, но така ще може да избегне съдебен процес. Не се уточнява колко точно ще получи пострадалият, но става въпрос за не по-малко от милион щатски долара.

По темата

Скандалът избухна, след като в социалните мрежи бе разпространен видеозапис на влачен и блъскан от охранители човек. Той отказал да освободи доброволно полагащото му се място в самолет, за да го заемат нейни служители. Заснетата сцена взриви социалните мрежи и накара изпълнителният директор на авиокомпанията да се извинява, но не и на сваления пътник, който се оказа лекарят Дао - американец от азиатски произход.

Стигна се до там канадското правителство да обяви, че ще защитава правата на пътниците във въздушния транспорт от двойните продажби на места в самолетите, извършвани от авиокомпаниите. Правителството на Джъстин Трюдо предложи проектозакон за „харта на правата на пътниците”, която да се прилага в случай на свръхпродажби.

За хартата се заговори през ноември 2016 г. Тя отново е на дневен ред след инцидента станал в САЩ. Канадската харта трябва да влезе в сила през 2018 г.

Според адвоката на Дао докато бил свалян от самолета, клиентът му получил счупен нос, сътресение на мозъка и два счупени зъба. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.