Трябва спешна законодателна промяна, която да спре обожествяването на главния прокурор, смята той

Висш съдия обяви пред NOVA, че се страхува за живота си. Причината - акцията с отрязани агнешки главички пред Висшия съдебен съвет. Тя се случи в деня, когато основна тема за магистратите беше така наречения "ЦУМгейт" - срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. 

Поставянето на окървавени агнешки главички пред сградата на ВСС е като някаква

По темата

сценка. Обществото, ако остане овчедушно и не реагира на всичко това, не съм сигурен докъде могат да стигнат атаките. Наивно е да мисля, че атаките няма да бъдат насочени към мен и семейството ми”, заяви в „Здравей, България” председателят на ВКС Лозан Панов.

Той повдигна въпроса за срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев и попита защо въобще е имало подобна среща и какво се е говорело на нея. Скандалът стана известен като „ЦУМгейт”.

Панов дори не изключи „физическо отстраняване”, защото ще продължи да говори и да защитава тезите си.

„Агнешките главички бяха оставени абсолютно демонстративно. Това премина всякакви граници на нормалност. Институциите трябваше да реагират, а те не го направиха. Това са хора, които не застанаха с лицата си, а с маски”, коментира той.

„Цацаров отказа да отговори на ВСС за нерегламентираната си среща с Гергов и Дончев. По този начин обществото се задоволи единствено и само с неговата оценка на това какво се е случило. По този начин главният прокурор се постави над закона и етичните правила. Оттук нататък мафията може да се чувства спокойна и безнаказана. Казусът вече е приключен и следващото нещо е пропагандата да си свърши своята работа”, каза още Лозан Панов.

Той е на мнение, че е нужна спешна законодателна промяна, която „да спре обожествяването на главния прокурор”.

„Когато един главен прокурор има безгранична власт, това няма как да не доведе до изкушенията на властта”, на мнение е Панов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.