Тежки боеве между бунтовници и джихадисти се водят на изток от столицата Дамаск

Тежки боеве между бунтовници и джихадисти в Сирия на изток от столицата Дамаск са отнели за една седмица живота на най-малко 169 души, но са били прекратени, предаде Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение правата на човека. 

По темата

Сблъсъците между ислямистките бунтовници от "Джаиш ал Ислам" и джихадистите от бившия сирийски клон на "Ал Кайда", "Джебхат Фатах аш Шам", които са съюзени с ислямистката групировка Файлак ар Рахман, избухнали миналия петък. Тази вечер в района отново се възцарило спокойствие, но враждуващите фракции остават в състояние на готовност, съобщи базираната във Великобритания неправителствена мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия.

При сблъсъците са загинали най-малко 156 бойци, 67 от от които от "Джаиш ал Ислам", и 13 цивилни, включително две деца. 

Преди година боеве между същите групировки в този район източно от Дамаск отнеха живота на повече от 500 души, припомня АФП. Бунтовническият бастион е подложен на чести бомбардировки от сирийските правителствени сили.

Джаиш ал Ислам е влиятелна салафитска фракция, подкрепяна от Саудитска Арабия. Днес групировката потвърди, че сблъсъците са прекратени, и увери, че е "постигнала повечето си цели" срещу Джебхат Фатах аш Шам.

Според директора на Сирийския център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман статуквото се е възстановило, "защото всяка страна си е върнала това, което е загубила при боевете". Той добави, че групировката Джебхат Фатах аш Шам е била отслабена в боевете и е трябвало да се опира главно на ислямистите от Файлак ар Рахман. 

Джихадистката фракция е в конфликт с няколко бунтовнически формации, но е в съюз с други срещу режима на президента Башар ал Асад, отбелязват БТА и Франс прес.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.