Какво ще се случи с тях?

След събарянето на „Двойната къща” в центъра на София, оказва се, че в същия ден е прекратен статута и на още две недвижими културни ценности.

От документа става ясно, че на 11 ноември миналата година е прекратен статутът на културна ценност на три сгради. Събарянето на едната видяхме преди седмица. 

По темата

Втората е построена преди повече от 90 години. Собствениците сами поискали статутът на културна ценност на родната им къща да бъде премахнат още преди 6 години.  В края на 2016 година администрацията изпълнява желанието им.

Собствениците са убедени, че сградата вече е опасна. А докато чакали да се потвърди и официално от властите, имало опит да бъдат измамени.

„Непочтени хора - чували сте, имотна мафия, която съществува, направиха опит с фалшив нотариален акт да присвоят къщата. Успяхме да се преборим донякъде, сега тече наказателно, на което сме като свидетели”, обясни Марко Костурков.

Собствениците още не са наясно какво ще е бъдещето на сградата. Нямат средства да я поддържат, а тя се руши. Затова от Столичната община искат промени в закона.

„Тук могат да бъдат предложени механизми, които са в посока целева субсидия, данъчни облекчения, не само за ползването на сградата като жилищна, а и във вид на облекчения, когато се инвестират средства целево в самата сграда”, обясни Здравко Здравков, главен архитект на София.

А за третата сграда още не знаем кой е собственикът ѝ. Наемател, който не пожела да бъде сниман, разказа, че е предупреден до лятото да се изнесе. А в проект на устройствен план на столичната община е отбелязано сградата от 3-етажна да стане 6-етажна. И да се превърне в хотел.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.