На Червения площад в Москва участват около 10 000 военни и 114 единици наземна бойна техника

С военни паради в Москва и в много други райони на Русия страната отбелязва Деня на победата във Великата отечествена война. Парадът в Москва е на Червения площад. В него тази година участват около 10 000 души, 114 единици наземна бойна техника, 72 вертолета и самолета.

СНИМКИ ОТ ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ ТУК

Арктическата техника, която тази година за първи път е включена в парада, е представена от зенитно-ракетни комплекси "Тор-М2ДТ" и зенитни ракетно-оръдейни комплекси "Панцир-СА", пишат БТА и ТАСС.

ПАРАДЪТ В МОСКВА В 360 ГРАДУСА (ВИДЕО)

По традиция в механизираната част на парада се откроява танкът от Великата отечествена война "Т-34". След него преминават многоцелеви бронирани автомобили "Тигър", универсални бронирани автомобили "Тайфун-К" и "Тайфун-У", бойна машина на пехотата на платформа "Курганец-25" и основна бойна машина на пехотата "БМП-3". След тях минава и колона от съвременни танкове - "Т-14 Армата" и основният боен танк на руската армия "Т-72Б3".

Техниката включва също десантни многоцелеви бронетранспортьори "Ракушка", бойни десантни машини "БМД-4М", зенитни ракетни системи "С-400", автономни пускови установки на ракетния комплекс "Ярс" и бойна машина на пехотата на платформа "Бумеранг".

Авиацията няма да участва в парада на Червения площад заради неблагоприятните метеорологични условия, съобщи руското министерство на отбраната. Самолетите и хеликоптерите, които трябваше да се включат в парада, са се върнали в базите си.

По-рано беше съобщено, че в парада ще участват 72 екипажа: стратегически и далекобойни бомбардировачи Ту- 160, Ту-95МС и Ту-22М3, изтребители, между които и най-новите Су-35С, фронтови бомбардировачи и щурмови самолети, учебно-бойни самолети Як-130, военно-транспортни машини и самолети цистерни.

Запланувано беше също над Червения площад да прелетят хеликоптери Ми-26 и Ми-8АМТШ, Ми-28Н, Ка-52 и Ми-35М.

На парада присъстват руският президент Владимир Путин, премиерът Дмитрий Медведев, министърът на обраната Сергей Шойгу и други висши представители.

 

Путин: Няма сила, която може да пороби Русия (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Няма, не е имало и няма да има сила, която да покори нашия народ“, каза Путин на Червения площад. Той припомни, че по време на Втората световна война „нацистите стовариха най-мощния удар върху Съветския съюз“.

„Нашият народ се сражаваше на живот и смърт, защитавайки Родината и направи невъзможното – отблъсна назад кървавото колело на Втората световна война, изгони врага от там, където той бе посмял да стъпи на наша земя, съкруши нацизма, сложи край на неговите зверства“, подчерта Путин.

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.