В сряда правителството издигна своята номинация за еврокомисар

"Аз призовавам турския посланик да мери думите си. Това важи за всички посланици, не само за турския". Това заяви в студиото на „Здравей, България” вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

По темата

Турският посланик трябва да внимава в изказа си, защото той е представител на турската държава в България. Тогава, когато турският посланик е малко по-остър или тогава, когато говори непремерени неща, това не помага в отношенията между двете държави", коментира Захариева.

"Отношенията между България и Турция са приятелски от години, ние сме съюзници в НАТО и Турция е най-големият наш съсед", подчерта тя и уточни: "Българският национален интерес определя да имаме добри отношения с всички съседи и спокойствие на Балканите". 

Тя обясни и защо е приела да стане външен министър. „Чувствам се подготвена за този ресор. Не бих приела пост, за който не се чувствам подготвена. Чувствам се доста удобно в този стол”, подчерта Захариева. 

 Външният министър коментира и българската кандидатура за еврокомисар. "Мария Габриел е изключително подготвен човек", смята Захариева. 

Следващия вторник 37-годишната Мария Габриел ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер, който трябва да определи нейния ресор, а след това й предстои и изслушване в Европейския парламент.

Очаква се Габриел да получи от Юнкер ресор „дигитализация”. „Дай Боже да получим този ресор. Това е един от най-важните ресори в Европейската комисия”, заяви Захариева.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.