"Това говорене трябва да спре и да започнем да говорим за истинските проблеми", заяви Сюлейман Гьокчe

Турция не се намесва и не влияе на вътрешните работи на която и да било държава, включително и България. Тези твърдения са необосновани, манипулативни и изкривяващи фактите. Ако говорите за национална сигурност и заплахи, нека да говорим за тероризъм. България нищо не знае за тероризма и се надявам никога да не разбере за него, защото това е нещо ужасно”, заяви в „Здравей, България” посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокчe. 

По темата

Говоренето, че Турция е враг и се намесва във вътрешните работи на България, както и че е заплаха за националната й сигурност, трябва да спре. Това не е конструктивно, не е градивно, положително и полезно. Не улеснява двустранните ни отношения. Имаме история от стотици години, имаме и бъдеще заедно”, каза още той.

Гьокчe не пожела да коментира изказването на президента Румен Радев, че Турция не е демократична държава с думите, че не е работа на един посланик да прави политически изказвания.

„Най-големият брой на гласове от българските граждани в чужбина наистина идва от Турция. Бройката на секциите обаче се ограничава съзнателно, за да накарат насила тези хора да отидат да гласуват в друга държава. Смятате ли, че това е модерен начин да се решат тези въпроси”, попита Гьокчe.

Той бе помолен да коментира и провелия се в Турция референдум за това цялата власт да отиде в ръцете на президента Реджеп Ердоган.

„Мисля, че той беше успешен и не съм съгласен с критиките, че не беше проведен честно. В Турция имаше повече от 175 000 секционни комисии. Имаше над милион представители и наблюдатели, които бяха посочени от всички политически партии. Около ¾ от тях бяха от опозиционните партии, което е огромен брой”, коментира посланикът.

„Аз лично не виждам никакъв проблем. Посетих една такава секционна комисия и видях около 15 души от всички политически партии и независими наблюдатели, които носят основната отговорност да контролират и наблюдават всичко”, допълни Гьокчe.

На въпрос дали ще бъде върнато смъртното наказание в Турция, той заяви, че има политически аспекти, които не иска да коментира. Гьокчe зададе въпроса защо това интересува България.

Би било жалко, ако Европа избута Турция настрани, благодарение на грешна политика и арогантност. Да наречеш един демократично избран лидер "диктатор" и "арогантен" е абсолютна глупост”, заяви Сюлейман Гьокчe.

На въпрос дали думата "султанат" по отношение на Турция е коректна, посланикът заяви, че не се дразни на това определение. 

Попитан какви въпроси би поставил пред бъдещия премиер на България, Гьокче заяви, че би поискал да демонстрира лидерство за доброто на двустранните отношения.

"Недейте да следвате популистки натиск. Истинските въпроси, които вълнуват българските граждани, са много различни. България е прекрасна държава, оценяваме и подкрепяме просперитета и стабилността ви. Проблемът е цялото това замърсяване и заразяване с негативизъм - това е станало национално хоби", заяви Сюлейман Гьокчe.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.