Западните лидери реагираха предпазливо, но със загриженост

Властта в Турция - еднолично в ръцете на президента на страната Реджеп Ердоган. С минимална преднина той успя да спечели референдума за промяна на държавното устройство и превръщане на страната в президентска република.

Гласуването беше последвано от побои и тържества. Европа излезе със сдържана реакция. 

До този момент няма официални данни на Върховния изборен съвет на Турция за резултата от референдума. Данните на Анадолската информационна агенция показват, че при 99.97% преброени бюлетини 51.41% са „Да”, а 48.59% - „Не”.

По темата

В 18 часа в неделя Върховният изборен съвет на Турция отмени забраната за оповестяване на резултати. Държавната анадолска агенция веднага пусна данни, показващи сериозна преднина на поддръжниците на референдума.

Сайтът на Върховния изборен съвет, на който трябваше да излизат официалните резултати спря да работи.

А около 21 часа турският премиер обяви победа. И това изкара хората на улицата.

„Турция взе историческо решение по 200-годишната дискусия за конституционната й система. Това решение не е обикновено събитие”, коментира Ердоган.

Паралелно с речите на премиера и президента от опозицията изнасяха данни за злоупотреби и обвиниха Анадолската агенция в манипулация на резултатите, които показват.

Те обявиха, че ще обжалват и ще искат повторно преброяване на 60% от бюлетините.

Скандалът избухна около решението на Върховния изборен съвет, взето часове преди края на вота, че ще признае за валидни бюлетини, пуснати без всички необходими печати. 

Привърженици на опозицията също излязоха по улиците.

От прокюрдската демократична партия, чиито двама лидери все още са задържани, обявиха, че резултатите от референдума не са легитимни, докато не приключат законните процедури по обжалване.

17% от живеещите в България хора с турско гражданство са гласували за референдума в южната съседка, но гласувалите го отхвърлят масово - със 71.4% "Не". Най-голяма подкрепа за Ердоган са дали турските граждани в Холандия - 71 процента и в Германия - 63 процента.

След победата с малка разлика на привържениците на промените в турската конституция, западните лидери реагираха предпазливо, но със загриженост.

Съветът на Европа, който представлява паневропейски орган за правата на човека, и на който Турция е член, призова Анкара да обмисля внимателно следващите стъпки, заради близките резултати на двата лагера. Европейската комисия пък настоя Турция  да търси възможно най-широк консенсус при конституционните промени. 

Германският канцлер Ангела Меркел и външният министър написаха, че този близък резултат показва колко е разделено турското общество.

Говорителят на Кремъл пък заяви, че резултатите от референдума са волята на турския народ и тя трябва да бъде уважена.

Какво означава резултатът от референдума в Турция за живеещите в нашата страна - вижте мнението на анализаторите!  

Репортери: Генка Шикерова, Любомир Бояджиев, Александрина Аврамова, Данаил Глишев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.