"На клиповете в социалните мрежи се виждат брутални манипулации", коментира Генка Шикерова

Повече от 2,5 милиона гласа на референдума в Турция може да са манипулирани. Опасенията са на наблюдателите от Съвета на Европа. Репортерът на NOVA Генка Шикерова проследи гласуването на място. 

По темата

„Това, което се вижда в клиповете в социалните мрежи, e, че манипулациите са брутални. Ние не можахме да видим какво се случва, защото не бяхме допуснати до секциите. Акредитациите, които имахме, в един момент се оказаха невалидни”, разказа Генка Шикерова.

„Нещото, което срина цялата система, беше решението на Висшия изборен съвет в 15.30 ч. да признава и бюлетините без печат. Този печат беше всъщност инструментът, който трябваше да предпази бюлетините от фалшификация”, каза още репортерът. 

„Всичко това предизвика протести. Тази вечер също има такива. Тези хора се движат по ръба на бръснача, защото Турция е в извънредно положение и има особени изисквания по отношение на събирането на хора. Нещата могат да ескалират”, коментира тя.

Международните наблюдатели от Съвета на Европа алармираха за неравенство в отразяването на кампанията, арести на журналисти и затваряне на медии.

Наблюдателите са притеснени от появилите се видоезаписи в социалните мрежи, от които се вижда, че хора гласуват повече от веднъж. Незаконно било и решението на избирателната комисия да приеме за валидни пликове без официален печат. Последва отговора на турския премиер.

„Това е безполезен опит да се дискредитира референдумът, като се разпространяват фалшиви слухове. Волята на народа беше изразена в урните и с това въпросът е приключен”, каза той.

И въпреки че кампанията на Ердоган за промяна на правомощията му успя, извънредното положение в страната беше удължено.

Опасенията, че Турция се отдалечава от демокрацията, спазването на човешките права и европейските ценности получиха израз и в карикатури. На някои от тях президентът на южната ни съседка е изобразен като султан, а на други е на вълната на национализма, шериата, отправил се към нов султанат. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.