И опасно близо ли е България?

„Ние трябва да дадем възможност на всички български граждани и на всички, които се чувстват такива и имат право, да бъдат български граждани. Тези, които поради някаква причина, са решили да останат в друга страна, сложили са ръка на сърцето и са се заклели във вярност на друга държава, са направили своя избор и той трябва да бъде уважен. Усилията, които сега държавата полага, са разпиляни в различни ведомства. Необходима е по-добра координация”, коментира в студиото на „Здравей, България” Бойко Ноев, бивш министър на отбраната.

По темата

И поясни: „Българите в държавите членки на ЕС не се нуждаят от чуждо гражданство, за да се реализират. Говоря за хора с брак в страни извън Европейския съюз”.

„Трябва да има Министерство на миграцията. Става въпрос за активна позиция на държавата в привличането на работна ръка”, добави бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

А какво смята за резултата от референдума в Турция?

„Проблемът в Турция е, че населението е разделено 50:50. Турция е разделена на Анадола, кюрди и европейската част. Резултатът от референдума няма да реши автоматично проблемите на сигурността на страната. Очевидно е, че не всички ще приемат едноличната власт на Реджеп Ердоган. Сега ще се приемат само три от промените в Конституцията. Предвиждам още две години продължаване на извънредното положение”, прогнозира Бойко Ноев.

И добави: „В интерес на България е Турция да запази спокойствие. Мир трябва да има. Каквото и да става оттук нататък, това налага за България значителни промени в нашето отношение към тази страна”.

И засегна въпросът за бюджета на НСО.

„Трябва да знаем къде отиват тези 40 милиона лева бюджет на Национална служба „Охрана”, каза още Ноев.

Набеляза и още един наболял проблем: „България в момента няма боеспособна армия”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.