Лидерите на Германия. Франция и ЕП коментираха идеята за връщане на смъртното наказание

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни е изразил безпокойство във връзка с идеята на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за връщане на смъртното наказание в Турция, предаде ТАСС.

По темата

"Много съм обезпокоен от възможността за провеждане на референдум по въпроса за смъртното наказание в Турция", написа Таяни днес в социалната медия Туитър.

Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел призова турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган за „уважителен диалог“ в страната след победата на референдума за предоставянето на повече правомощия на президента, предава AFP.

„Германското правителство очаква от турските управляващи сега да търсят уважителен диалог с политическите и обществени сили в страната след тази трудна предизборна кампания“, се казва в съвместно изявление на канцлера Ангела Меркел и външния министър на Берлин Зигмар Габриел.

Ако в Турция бъде проведен референдум за връщане на смъртното наказание, това би означавало скъсване с европейските ценности. Това се казва в съобщение от Елисейския дворец, разпространено в понеделник, предава AFP.

„Организирането на референдум за смъртното наказание очевидно ще бъде скъсване с ценностите и ангажиментите“, които Турция прие при присъединяването си към Съвета на Европа, се казва в текста от френското президентство.

"Турция избра повече ислямофашизъм и тоталитаризъм днес", заяви холандският политик Герт Вилдерс.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.