Те са действали срещу суверенитета и единството на нацията

Двама турски граждани бяха експулсирани от България, а на трети беше забренено влизането у нас. ДАНС ги обяви за опасни за националната сигурност.

По темата

Вниманието месят ли ни се турците и в какво се изостри с първия южен съсед, когото държавата пропъди. Според ДАНС той създавал антибългарски настроения в райони със смесено население.

„Този, които ще бъде експулсиран от страната, в Шуменско е локализиран от органите на МВР, в сътрудничество с ДАНС”, заяви служебният министър-председател Огнян Герджиков.

Според прокуратурата службите просто спазили закона и защитили държавата.

„Не става дума за предизборна обстановка, не става дума за влияние и политически стремежи, става дума за националната сигурност на страната”, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

По-късно стана ясно, че още един турски гражданин е бил експулсиран, без право да влиза в България пет години. И той заплашвал националната сигурност.

Още един турски гражданин, със заповед на председателя на ДАНС, е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци, тъй като представлява заплаха за националната сигурност.

Службите събрали доказателства, че и последните двама създават сепаратистки настроения.

Според главния прокурор България категорично има интерес от добри отношения с Турция, но държавата нямало да допусне намеса нито в националната сигурност, нито в изборите.

Няма промяна в българската позиция за отношенията с Турция. Страната ни ще продължи да поддържа диалог с Анкара, но определя като недопустимо каквото и да е външно влияние върху изборния процес у нас. Това се казва в позиция на Външното ни министерство. Днес там беше извикана посланик Нейнски. Тя е докладвала за обстановката в южната ни съседка, както и за подготовката на изборите. 

Кои са най-често срещаните основания за издаване на разрешение за продължително пребиваване?

Член на управителния съвет на българска компания, в която са наети поне 10 души персонал с българско гражданство;

Търговски представител на чуждестранна компания, регистрирана в Българската търговско-промишлена палата;

Издадено разрешение за работа от Агенция по заетостта;

Какви са правата на хората със статут на продължително пребиваващ в страната? 

Чужденците, които са придобили разрешение за пребиваване на продължително пребиваващ имат всички права и задължения предоставени на българските граждани, с изключение на тези, за които се изисква българско гражданство - могат да бъдат наемани от български работодатели, да получават осигуровки, здравна застраховка и т.н.

Чужденци, които са получили статут на продължително пребиваващи в Република България могат да се сдобият с удостоверение за продължително пребиваване на европейски граждани.

Кога се дава статут на продължително пребиваващ?

Такъв статут може да бъде предоставен на чужденци, които са пребивавали легално и продължително (без прекъсване) на територията на Република България в продължение на пет години до датата на кандидатстването за статут на продължително пребиваващи. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.