Калин Калпакчиев иска от Цецка Цачева да инициира проверка срещу главния прокурор

След скандала „ЦУМгейт” – срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев, съдии поискаха оставката на главния прокурор и изпратиха писмо до Европейската комисия. Припомняме, че ВСС отказа да направи проверка за неофициалната среща. 

По темата

„Основната ми цел е по професионален начин с аргументите на правото да изложа систематично това, което е видимо от случилото се. В писмото обяснявам, че известните до момента факти показват, че главният прокурор се е срещнал извън протокола с бизнесмен, спрямо дейността на когото в момента се извършват проверки”, обясни в „Здравей, България” Калин Калпакчиев, член на ВСС.

„Никой не може да очаква, че при тези проверки Цацаров ще бъде независим и безпристрастен. Това е впечатлението, което се създава и то е основателно”, каза той.

„Идеята да се използват докрай всички възможни легитимни инструменти, за да видим дали България е правова държава”, допълни Калпакчиев.

Той иска от правосъдния министър Цецка Цачева да инициира проверка срещу главния прокурор.

„Тя трябва ясно да заяви, ако не използва това свое правомощие, защо не го прави. Това не е прецедент, законът е предвидил правомощия на министъра, когато съдебната власт откаже да спази закона, както в случая ВСС”, заяви Калин Калпакчиев.

„Когато има основателни съмнения, че главният прокурор е зависим, това срива авторитета на цялата прокуратура”, на мнение е той. 

Димитър Узунов е сред тези, които смята, че ВСС не трябва да подлага на проверка Цацаров заради „ЦУМгейт”.

„От изявленията на Гергов и Дончев не се установява главният прокурор да се е подал на натиск или преки или косвени влияния, които да създадат съмнения за неговата безпристрастност. Сотир Цацаров е отказал такова влияние и според мен не е нарушил принципа на независимост”, заяви Узунов.

От друга страна, Дончев и Гергов не са криминално проявени лица, обвиняеми или подсъдими. Следователно среща с такива лица не нарушава етичните стандарти на поведение”, каза още той. 

„В нито едно от посочените от Калпакчиев наказателни производства и Дончев, и Гергов не са привлечени като обвиняеми и не са подсъдими. Следователно налаганата от него теза, че Сотир Цацаров се е срещал с такива лица се опровергава”, категоричен бе Узунов.

Той поясни, че на пленума на 27 април главният прокурор е отговорил на всички въпроси, които са му били поставени. Просто не е пожелал да отговаря на Лозан Панов. По думите на Димитър Узунов на практика Сотир Цацаров е получил вот на доверие.

„Целта на всичко това е главният прокурор да бъде унижен, дискредитиран и неговият авторитет да бъде подкопан. Изконната мечта на Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Христо Иванов и всички останали е отстраняването на Сотир Цацаров. С тази цел беше създадена „Да, България” от бившия правосъден министър – за да се бори с главния прокурор”, каза Узунов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.