Целта е да бъдат изградени 24 постройки

Нова надежда за Хитрино! Днес беше направена първа копка за изграждането на две нови къщи. Общо десет домове ще бъдат възстановени за сметка на Камарата на строителите. Други 14 сгради предстои да бъдат вдигнати и ремонтирани, след мощния взрив на 10 декември, миналата година.

По темата

При първата копка на двете къщи молебен отслужиха мюсюлмански и православен духовник. Премиерът Бойко Борисов и кметовете на Шумен и Хитрино присъстваха на церемонията.

В Хирино всичко е изравнено със земята, но очакванията са до края на годината най-пострадалите семейства да влязат в новите си домове.

Рейханя е една от най-тежко пострадалите. Фамилната къща е срината до основи, а там смъртта си намират нейните родители.

"Имах майка, имах баща. Имах семейство. Имах дом. Обаче за една секунда, за един миг ми пропиляха живота. Аз имах мечти, които исках да сбъдна. Аз бях студентка в Шуменския университет", разказва Рейханя. 

Общо 24 постройки ще бъдат възстановени. Паралелно със строежа на новите домове тече и ремонт на покривите на 8 къщи.

„Тези имоти бяха определени с решени на обществения съвет и са най-тежко пострадалите, които като квадратури беше оставено на нас да решим какви да бъдат. А Строителната камара каза „Ние сме насреща и ще ги построим”, заяви кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

„Мисля, че в България етническата толерантност – това християни и мюсюлмани да живеем заедно, да се обичаме, уважаваме да си помагаме, да строим, градим е единственото правилно и добро нещо”, коментира премиерът Бойко Борисов.

Репортер: Мартин Георгиев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.