Миналата седмица е пристигнала окончателната експертиза

Обвинителният акт срещу двамата машиснисти, причинили трагедията на гара "Хитрино" ще е готов до 2 седмици. Това съобщи шефът на Следствието Евгени Диков по време на изслушванет му като кандидат за член на новия Висш съдебен съвет.

Експертизите са готови и категорични заключват, че причината за трагедията е превишена скорост.

На 10 декември 2016 година влак дерайлира край гарата, последва експлозия, при която загинаха 8 души, а десетки бяха ранени. Селото беше евакуирано, а къщите около гарата бяха пометени от експлозията. 

В момента тече възстановяване на селото. Обвинени за инцидента са главният машинист Димитър Михнев и помощникът му Радослав Петков. 

Очаква се делото да влезе в съда в Шумен в средата на лятото. 

По темата

„Не се касае за претоварени цистерни. Фирмата е проверена и е установено, че хората не са карани да работят в повече. Фирмата е осигурила възможност за почивка. Отговорността е и на двамата машинисти”, каза още Евгени Диков и допълни, че и двамата машинисти имат задължения, като вторият може да контролира първия.

„Ако първият машинист не забележи светлинните сигнали, вторият е длъжен да реагира. Може би и рутината им е изиграла лоша шега, защото обикновено са минавали транзит през тази гара. Машинистите получават маршрутен лист, документ за всяко пътуване, и би трябвало да знаят къде трябва да спрат, кого да изчакат. Няколко седмици преди инцидента те са получили указания, че на тази гара трябва да спрат и да изчакат пътническия влак. Не им е било за пръв път това преминаване”, разясни директорът на следствието.

Диков обясни, че разясни, че тези локомотиви са оборудвани с т. нар. "устройство за бдителност" и би трябвало на всеки 30 секунди бутонът да се натиска. Ако първият път, след 30 секунди, не се задейства този бутон, се получава звуков сигнал. При третото натискане би трябвало автоматично да се спре композицията. В този случай обаче това не се е случило. 11 тома са само медицинските експертизи на пострадалите и починалите по делото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.