За пътя към просветата

По темата

Как се е променяло българското образование - от Възраждането, през комунизма, та до наши дни? За развитието и промяната - ретроспекция от миналия век до наши дни ни показва Живко Константинов.

През 1875-а година празникът на народната просвета е отбелязан за първи път в Пловдив. Инициативата е на учителя Йоаким Груев. Тази дата той определил като празник на българското училище. Тогава едва 3 на сто от населението е грамотно. Но с бързи темпове културните дейци дават тласък на просветата.

През 1911-а вече 37% от новобранците в армията са грамотни. България изпреварва всички балкански страни. Привличат се преподаватели от чужбина. По царско време 24 май е един от най-тържествените и пищните в календара. Да се говори за делото на двамата братя, значи да се хвърли светлина върху дълбините на българската култура - тези думи огласят празника през 1941 година.

Превъртаме лентата. Идва ред на комунизма. Режимът променя образователната система. Тя е подчинена на наложената комунистическа идеология. Въвеждат се принципите на марксизма-ленинизма. Някои науки са отхвърлени. Засилват се инженерните и точните науки. Преизпълнените планове се гонят и в образованието. Уравниловката при плащането удря престижа на учителската професия.

Твърди се, че комунистическата власт има и заслуги в развитието на компютърните технологии, космонавтиката, астрономията, математиката и спорта.

Образованието преминава различни етапи. През 1979-а в 30 училища в страната е въведена така наречената "сендовска система". Експериментът има за цел нови методи на обучение. Въведена е пълна интергарция на предметите. Създадени са над 150 учебника. Например предметът „природа“ включва изучаването на биология, химия, физика и география, а „Чета, пиша, смятам“ – математика, български език и литература.

От пети клас се учи програмиране, а до пети клас учениците не са писмено оценявани.

Днес академик Сендов е категоричен - липсва възпитанието.

Разко сменяме настроението с музика - сърцевината на празнуването, когато учениците прекачват прага на училището за последен път.

1981 година ражда мелодия на годината - тоталния и до днес хит – „Един неразделен клас", изпълнен от „Тоника СВ”.

Срещаме се и с изпълнителката на още един тотален хит -  „Учителко любима” на Росица Кирилова, която тази година отбелязва 35 години на сцената.

Повече гледайте във видеото! 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.