В същото време обаче децата не получават оценки за четене

В Дания четенето на книги е задължително още преди първи клас. И почти всяка година в училище има изпит по четене. А в същото време никой няма оценка по четене.

По темата

Най-малките тръгват на училище на първи май. Това не са първолаци. Наесен ще бъдат ученици в нулев клас. В България бихме го нарекли забавачка.

Журналистът от NOVA Надя Узунова посети училището в Холстебро, близо до Орхус. Най-малките цяло лято ще ходят на училище, просто за да свикнат с пространството и другите деца. И да не се притесняват наесен, когато забавачката започва истински.

Сега са като на детска градина. Единственото място, където имат задължителен час - като истинските ученици, е училищната библиотека. Поощряват ги и да използват електронни четци, таблети, дори телефони. За да видят, че за четенето винаги има възможности и не е нужно да се затвориш в библиотека с хартиена книга. В класната стая на най-малките обядът се сервира с приказка.

По-големите ученици трябва задължително да четат поне по 20 минути вкъщи. Това се контролира от родителите. А в училище често се случва да пращат големите да четат на глас на малките. Ще се учудите, но това е една от мерките срещу тормоза и агресията.

На тестовете няма оценки. Всъщност на нищо няма оценки - до 8 клас. С думи учителят информира родителите на нивото на детето им. Целта е да се избегне стресът и ученето за бележки.

Гледайте целия репортаж в "Темата на NOVA" тази неделя!

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.