Българският държавен глава подари на Папата икона на Светите Братя Кирил и Методий

Президентът Румен Радев бе приет от папа Франциск. Поводът за аудиенцията е традицията всяка година папата да приема прeдставители на страната ни за Деня за славянската култура и писменост.

По темата

Tази година срещата на върха на НАТO и откриващата се в Сицилия среща на лидерите от Групата на седемте отмести датата. В делагцията, освен вицепремиерите и министрите на външните работи и отбраната, са емблематични за българската култура лица.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

Румен Радев е вторият български президент на България когото папа Франциск приема, а за българския президент това е второто посещение във Ватикана. Само преди два месеца той бе сред европейските лидери, които се срещнаха с главата на Римо-католическата църква по случай юбилея на Римските договори.

Дългогодишна е традицията Папата да приема българска делегация за празника  на славянската култура. Инициативата е от българска страна, а през последните години това започна да прави и Македония. 

На 24 май Папа Франциск прие  Донал Тръмп и датите за срещата с българската делегация бяха разместени.

Румен Радев подари на Папата  икона на Светите Братя Кирил и Методий, които за католическата църква са и патрони на Европа.

„Папата отправи благопожелания към народа ни за здраве и благоденствие“, каза след аудиенцията при папа Франциск президентът Румен Радев. Той сподели още, че двамата са имали много интересен и откровен разговор.

По време на аудиенцията са били  обсъдени сериозните проблеми, пред които е изправен светът днес. Папа Франциск е отправил послание за търсене на решение на трафика на хора, като е поставил акцент върху борбата с трафика на деца. Според светия отец приобщаването на младите към християнските ценности е пътят за опазването им от изкушенията.

Българският президент ще се поклони  на гроба на свети Кирил в античната базилика "Сан Клементе".

По-късно президентът и българските прдставители обиколиха свързаните с българската култура места във Вечния град между които е и църквата "Санта Мария Маджоре" където римският император е благословил кирилицата.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.