Той ще посети Португалия по случай 100-годишнината от явяването на Дева Мария

Въпреки дъжда, над 400 000 поклонници ще посетят португалското селище Фатима във връзка със започващата визита на папа Франциск, съобщи порталът „Португал нюз”, цитиран от "Франс прес" и БГНЕС. 

Поклонниците пристигат от различни държави. В тази връзка Португалия и Испания временно възстановиха граничния контрол.

Папата ще канонизира двете овчарчета от Фа̀тима

Папа идва в Португалия по случай 100-годишнината от явяването на Дева Мария пред овчарчета в околностите на Фатима.

По темата

От май до октомври 1917 Богородица се явява 6 пъти на три деца, които пасели животни на полето край Фатима. Дева Мария говори на децата за надвисналите над света бедствия: за атеистичната революция в Русия и връщането на страната към вярата по-късно, за края на Първата световна война, за Втората световна война, за покушението срещу папата в Рим: „облечен в бяло епископ, който пада окървавен сред множеството”.

Папа Бенедикт XVI става на 90 години

Програмата на пътуването предвижда самолетът на Alitalia да кацне днес по-късно във военновъздушната база Монте Реал, на 140 км. северно от Лисабон и на 10 км. от светилището във Фатима. Папата идва с делегация от католически йерарси.

В базата е планирана 20-минутна лична среща на светия отец с президента на Португалия Марселу Рибелу ди Соза. Папата ще се помоли в местния параклис. След това ще пристигне с хеликоптер във Фатима и ще отслужи молебен в параклиса "Явление на Дева Мария". Вечерта папата ще оглави многолюдно факелно шествие на поклонниците.

Папа Франциск: ЕС ще загине без нова визия за бъдещето

Утре сутрин, когато се навършват 100 години от първото явяване на Богородица, папата ще се срещне с министър-председателя на Португалия Антониу Коща. След това ще отиде в базиликата във Фатима и ще отслужи меса на стълбите на храма. По време на богослужението светият отец ще канонизира Жасинта и Франсишку Марто, които заедно с по-голямата си сестра Лусия са били свидетели на явяването на Богородица. Това ще е главното събитие по време на посещението на папата във Фатима.

Папата: Властта е като да пиеш джин на празен стомах

Селището Фа̀тима е в област Сантарен, на 130 км северно от португалската столица Лисабон. Арабското си име дължи на легенда от XII век, според която дъщерята на известен мавърски благородник, носеща името на дъщерята на пророка Мохамед, от любов към рицар приема християнството и е погребана там.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.