"Когато един колектив изгуби чувството си за ориентация, той започва да се движи назад", каза той

Папа Франциск предупреди лидерите на Европейския съюз, че блокът рискува да загине без нова визия за бъдещето си, която да се основава на принципа на солидарност, върху който е бил създаден, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

По темата

В реч в навечерието на отбелязването на 60-та годишнина от създаването на общността понтифът изброи множеството проблеми, които заплашват съюза след напускането на Великобритания. По думите му проблеми като тези с икономическата и миграционната кризи и възхода на популизма биха могли да бъдат преодолени, но ще доведат до фатален край, ако не се решат.

„Когато един колектив изгуби чувството си за ориентация и вече не може да гледа напред, той започва да се движи назад и в дългосрочен план рискува да умре“, каза папата.

По думите му лидерите на шестте държави, основали Европейската икономическа общност на 25 март 1957 г., са показали вяра в бъдещето след една унищожителната Втора световна война.

„На тях не им е липсвала смелост, нито пък са закъснели с действията си“, каза папата.

„Първият елемент на европейската жизненост трябва да е солидарността“, допълни понтифът, описвайки принципа като „най-ефективната противоотрова на съвременните форми на популизъм“.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.