Той се оттегли от Светия престол, защото вече няма сили да изпълнява задълженията на службата си

Папа Бенедикт XVI навършва днес 90 години. Тържество по случай рождения му ден, който тази година съвпада с Великден, ще бъде в понеделник, съобщават световните агенции, цитирани от БТА. Той се оттегли от Светия престол, защото вече няма сили да изпълнява задълженията на службата си заради напредналата възраст. 

По темата

"След като си направих критичен самоанализ пред Бога на няколко пъти, стигнах до убеждението, че силите ми, заради напредналата ми възраст, вече не са достатъчни да изпълнявам адекватно Петровото служение. Поради тази причина и напълно съзнавайки сериозността на това действие, заявявам напълно свободно, че се отказвам от службата на Римски епископ и приемник на Свети Петър", заяви през януари 2013 г. папа Бенедикт XVI.

Роден на 16 април 1927 г. в скромно семейство на силно католическата Бавария в селцето Марктъл ам Ин, Йозеф Рацингер влиза през 1939 г. в семинария. Същата година той се записва в Хитлерюгенд (нацистката младежка организация), което е било задължително. Папата, който е осъждал "нечовечността" на нацисткия режим, е подчертавал, че това присъединяване е станало против волята му.

Ръкоположен за свещеник през 1951 г., Йозеф Рацингер придобива реален пасторски опит само от 1977 до 1981 г. в Мюнхен. Преподавал е богословие в редица германски университети, а след това е участвал като експерт във Втория ватикански събор (1962-1965 г.). Той е бил сред най-либералните експерти.

По време на папския конклав през 1978 г. той опознава по-добре бъдещия папа Йоан Павел Втори, който през ноември 1981 г. му възлага управлението на Конгрегацията за доктрината на вярата.

Папа Бенедикт XVI се стремеше да върне интегристите в лоното на църквата, стига те да приемат решенията на Събора. Той призова европейците да не отхвърлят "християнските си корени". Работил е за "новата евангелизация", но също така се е отнасял с уважение към невярващите.

Бенедикт XVI и породи няколко полемики. Първата избухна през септември 2006 г. и го противопостави на мюсюлманския свят след речта му за отношенията между разум и вяра в Регенсбург. През януари 2009 г. решението му да отмени отлъчването на четирима епископи интегристи, един от които - британецът Ричард Уилямсън, отрича Холокоста, предизвика бурни реакции. Той обаче редовно е проявявал уважение към мюсюлманите и особено към евреите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.