Той се оттегля от управлението на Римокатолическата църква, отивайки в лятната папска резиденция близо до Рим

Днес папа Бенедикт XVI се оттегля от управлението на Римокатолическата църква. През деня предстои среща на Светия отец с кардиналите. След това, в 18:00 часа българско време, той ще отиде с хеликоптер в лятната папска резиденция, разположена близо до Рим.  


Там папата ще се появи на прозореца на вилата, за да поздрави множеството, което се очаква да го приветства на малкия площад. Това ще бъде и последната му публична поява. След 21:00 часа българско време Бенедикт XVI официално няма да е глава на Римокатолическата църква.


В петък кардиналите в Рим ще започнат заседания, известни като "общи конгрегации", за да подготвят тайния конклав, който ще бъде избран нов папа. Бенедикт XVI стана първият папа, подавал оставка от 1415 г. насам. След оттеглянето си обаче ще запази папското си име и няма да върне родното си - Йозеф Ратцингер. Обръщението към него ще продължи да бъде "Негово светейшество".


Папата ще предаде златния си пръстен и личния си печат. Те ще бъдат унищожени по същия начин, както и когато главата на римокатолическата църква е починал. Бенедикт XVI ще трябва да се раздели и със специалните си червени кожени обувки, подарени му от занаятчии по време на визитата му в Мексико миналата година.