Сред тях имаше и мюсюлманин, който предстои да приеме християнската вяра

Папа Франциск спази традицията на Велики четвъртък, като участва в церемония по измиване на краката на 12 души, в конкретния случай затворници от строгоохранявания затвор "Паляно" в Фрозиноне, южно от столицата Рим, предадоха БТА и ТАСС. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА

По темата

По традиция се измиват нозете на 12 души, колкото са били апостолите. В затвора "Паляно", помещаващ се в бивша крепост, излежават присъдите си бивши мафиоти, които са се съгласили да сътрудничат на властите в борбата срещу мафията.

Три от 12-те затворници бяха жени, един беше мюсюлманин, който през юни ще приеме християнската вяра на официална церемония. Двама от 12-те затворници, на които папата изми нозете, са с доживотни присъди. На останалите присъдите изтичат в периода 2019 г. - 2073 г., допълва Асошиейтед прес.

Откакто бе избран за папа през 2013 г., Франциск организира церемонията по традиционното миене на нозете на 12 души в италиански затвори. Според християнската традиция Исус е измил нозете на апостолите в знак на смирение.

Пренасянето на церемонията от Франциск в затворите се вписва в желанието на папата да служи и да дава надежда на маргинализираните хора.

Да бъдеш редом до унизените, оскърбените и низвергнатите хора е мисия, от която църквата не може да се отклони. Ние всички допускаме грешки. Но трябва да си спомняме за милосърдието и да не забравяме, че всички ние сме грешници", заяви по-рано днес папата в интервю за в. "Република".

При срещата си папата затворниците му дадоха подаръци, които те сами са направили, предаде ДПА.

Това бяха дървен кръст, сладкиши, бяла вълнена пелерина и кошница с тиквички, отглеждани от затворниците в тяхната градина.

Днес Франциск се срещна и с папа Бенедикт Шестнадесети, за да му пожелае с четири дни по-рано честит 90-годишен юбилей и весели празници, предаде Франс прес.

Отношенията между двамата са сърдечни, но те не се виждат редовно, отбелязва агенцията.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.