Абсурдът с 9-годишния Ангел трогна социалните мрежи

Абсурд с болно дете трогна социалните мрежи и стотици започнаха да помагат. Става дума за 9-годишно дете, което е гледано от баба и дядо. И именно затова не може да получава месечната помощ от държавата. Трябвало биологичен родител, за да стигнат парите до него. Но в тази история има и още нещо - борбата с предразсъдъците.  

По темата

Ангел се ражда преди 9 години с диагноза детска церебрална парализа. Изоставен е от майка си, но не и от баба си и дядо си. Но през цялото време тя и съпругът й не могат да го лекуват, защото нямат права над детето. Успяват едва преди година. Детето трябва да получава месечна помощ от 930 лева, защото е с над  90% увреждане, но това не се случва.

Питаме агенцията за социално подпомагане има ли възможност все пак Aнгел да получава парите.

"Няма как да получат тези пари, законът е такъв. Осиновители и биологични родители – само те имат право да получават тази помощ", уточнява Снежана Митова, директор „Закрила на детето”, Елин Пелин.

И така вместо 930 лева, Ангел получава 490 лева. Лиляна взима още 200 като негов асистент. Пари, с които живеят тримата. Но всички отивали за Ангел. 

Така след намесата на стотици хора вече се събраха пари и пералня. Преди две години им спират тока, защото не успяват да го плащат. И се включват незаконно. До този понеделник, когато са посетени от ЧЕЗ. 

Историята на Ангел, Лиляна и Стефчо раздели социалните мрежи. Едни възроптаха срещу държавата, други упрекнаха бабата и дядото. 

Гледайте повече във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си