Как си вършат работата социалните?

Снимка на просещо дете в социалните мрежи предизвика вълна от съпричастност. Оказа се, че детето е без майка и живее в изключително тежки материални и битови условия. За проблема на момченцето и двете му сестри е подаден сигнал до социалните служители. Какво са направили те?

Една снимка разчувства хиляди в социалните мрежи. Просещо 10-годишно дете на паркинг в столицата, а това, което иска е само храна. А когато се опитахме да се срещнем със семейството му, бяхме посрещнати лошо, а съседите ни разказаха, че нямало ток.

По темата

В апартамента живеят 5 души - баща, баба и 3 деца. Децата са на 4, 10 и 12 години. Преди 3 месеца майка им умира, а за тях остава да се грижи баща им Камен.

„Условията, в които живеем не добри, защото нямам желание да оправя апартамента”, оправда се бащата на децата Камен Митов.

След като подаваме сигнал до социалните, те идват на проверка. Оказва се, за втори път.

„Имахме еднократен сигнал за това детенце, че е просило. Ще се самосезираме, ще предприемем съответните мерки”, заяви Миглена Аръшева, началник на отдел „Закрила на детето” в Дирекция „Социално подпомагане” в район Слатина.

Разбираме, че най-голямото дете живее при напълно непознато семейство и със знанието на бащата. Откриваме Трендафила, жената, която се грижи за него на работното й място.

„Няма нищо против, как ще има, него не го интересува въобще. Аз се обаждах на социалните, те идваха вкъщи да видят къде живее детето. Те бяха много така доволни, много учтиви”, разказва Трендафила Червенкова.

А ако социалните попитат детето къде иска да живее, отговорът му е ясен: „Ще кажа, че ще живея при баба Рени. Никога не искам да се връщам в нашата къща”.

Това, което разбрахме от дирекция „Социално подпомагане” е, че до момента има един подаван сигнал, че 10-годишното дете проси. Проверка е направена  и е разговаряно с бащата за правата и задълженията, които има. Това, което предстои сега е нова проверка и нови разговори с бащата. Най-крайната мярка, която може да се предприеме, е извеждане на децата от семейната среда. Но тогава, когато се установи, че децата не живеят в подходящи условия и родителят не полага трайни грижи за тях. 

По данни на Агенцията за закрила на детето децата в риск в България са приблизително 10 000. Все по-често социалните работници се сблъскват със случаи на крайна бедност или насилие в семейството. За първите три месеца на тази година на телефонната линия за помощ са постъпили 131 сигнала за деца в риск, които са предадени на отделите за закрила на детето.

Темата продължава утре сутрин в „Здравей, България”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.