Любо Гребеца и Йожи поискаха да излязат на свобода предсрочно

Три закона ще променят депутатите заради казуса с Наглите, двама от които поискаха свобода предсрочно – НК, НПК и Закона за изпълнение на наказанията. Ще се слагат гривни, ще се прецизират становищата, които затворническите администрации подават към съда в отговор на въпроса да бъде или не предсрочно освободен един затворник.

Ивайло Евтимов-Йожи, осъден на 18 години, и Любомир Димитров-Гребеца, осъден на 10 години – 7 години след присъдата, възползвайки се от право, което променен закон им дава, поискаха предсрочно освобождаване. По едната молба затворническата администрация е дала отговор „Да. Въпреки неприключило дело за убийство. Заради презумпцията за невинност.  Апелативният съд сложи край на тази история. Засега. Кои са наглите, какво свършиха, как ги санкционира системата, как се коментират днешните им стъпки?

По темата

2007-ма-2009-та година. 19 отвлечени. Близо 3 млн. eвpo откупи, за да ги видят близките им живи.

Изводите си прави държавата. През 2009 година. Групата за отвличания е задържана. МВР нарича акцията "Наглите"

Една от последните къщи, в които се предполага, че са държани именно Киро Киров и Румен Гунински се намира в село Кокаляне и днес е продадена от съдия изпълнител заради дългове и от няколко месеца тук живее младо семейство.

Според разследващите къщите, в които са държани похитените, са общо седем. Те са във вилна зона "Бункера", село Бърдо, край Вакарел, село Гоз (Пернишко), село Петревене (Луковитско), Кокаляне, Бистрица и Долни Лозен.

Наглите са предадени от свои. Валентин Михайлов-Ихтиманкия и Любомир Димитров-Гребеца разказват за отвличанията на бандата. Ихтиманския става защитен свидетел. Любо Гребеца получава по-лека присъда - 10 години. Останалите от "Наглите" - Прокопи Прокопиев-Културиста, Ивайло Евтимов-Йожи и Даниел Димитров-Релето получават по 18 години.

Четирима от "Наглите" са оправдани. Годината на окончателните присъди е 2014. Три години по-късно Любо Гребеца и Йожи поискаха да излязат на свобода предсрочно. Позволи им го поправка в закона.

Поправката дава право на осъдените сами да искат предсрочно освобождаване от съда. Досега това ставаше само по предложение на администрацията в затвора.

За бруталността на бандата свидетелства и криминалния психолог Тодор Тодоров. Той е водил разпитите на Любомир Димитров-Гребеца, поискал предсрочно освобождаване, защото се е превъзпитал.

Гребеца е осъден на 10 години. Той съдейства на МВР и помага за разбиването на групата. В момента е подсъдим по дело за две убийства.

Труповете на Юлиан Лефтеров-Конгфуто и Иван Пайнавелов- Сапата бяха открити в местност "Елата" в Плана планина. Сапата е сочен като член на "Наглите" и според разследващите е отговарял за кражбата на автомобилите, с които са извършвани похищенията. Разследващите бяха доведени тук от друг член на „Наглите” - Даниел Димитров- Релето.

Парите от откупите не са открити и до днес. Любо Гребеца няма да излезе предсрочно. Апелативният съд го реши окончателно на 1 юни. Другият подал искане - Ивайло Евтимов-Йожи чака решение. А жертвите чакат справедливост.

Съдиите, пуснали на първа инстанция двама от "Наглите", отказаха коментар.

Целия репортаж гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.